Wachten is niet het sterkste punt van iedereen. In de Bijbel lezen wij over mensen, die het moeilijk vonden om te wachten op God en de vervulling van Zijn woorden en beloften. Velen hadden geen geduld en konden niet wachten. Één van hen was Saul. Saul had zijn koningschap kunnen behouden als hij bekend zou zijn met de kunst van het wachten. Maar door zijn ongeduld en vrees voor mensen, werd Saul ongehoorzaam aan God en Zijn woorden en verloor zijn koningschap.
Gehoorzaamheid aan de woorden van God
Gij (Saul) zult u voor mij (Samuël) uit naar Gilgal begeven, en zie, ik zal tot u komen om brandoffers te offeren en vredeoffers te slachten. Zeven dagen zult gij wachten, totdat ik bij u kom en u te kennen geef wat gij doen zult (1 Samuël 10:8)
In de Bijbel, in 1 Samuël 10:1-8, lezen wij over Saul en hoe hij door Samuël gezalfd werd tot koning. Samuël sprak de woorden van God en profeteerde over de dingen, die zouden komen.
Samuël gaf niet alleen aan Saul een gedetailleerde profetie, maar hij gaf hem ook geboden, waaraan Saul zich moest houden.
In het begin klopte de profetie tot in detail. Tot het moment kwam, dat Saul besloot zijn eigen weg te gaan en ongehoorzaam werd aan Gods woord.
Saul was niet bekend met de kunst van het wachten op God
Saul werd ongehoorzaam aan de woorden, omdat Saul niet kon wachten. Hij was niet bekend met de kunst van het wachten op God, maar hij bezweek onder de druk van mensen. In plaats dat hij wachtte en op God vertrouwde en trouw bleef aan Zijn gebod, keek Saul naar de mensen en werd door hen beïnvloed.
Laten wij kijken naar dit gedeelte in 1 Samuël 13.
Saul had reeds 2 jaar geregeerd als koning over Israël. De Heere was met Saul, zoals Samuël ook gezegd had.
Jonatan, de zoon van Saul, versloeg samen met 1000 man, de Filistijnen in Gibea. De Filistijnen hoorden dit nieuws.
Op datzelfde moment liet Saul in het gehele land op de hoorn blazen, want hij wilde, dat de Hebreeën op de hoogte gesteld zouden worden van het feit dat zij de Filistijnen hadden verslagen.
Heel Israël hoorde de boodschap. Door de overwinning kwam Israël in een kwaad daglicht te staan bij de Filistijnen. De Filistijnen maakt zich klaar om te strijden tegen Israël en legerden zich te Mikmas.
Het volk werd opgeroepen om Saul te volgen naar Gilgal. Maar toen het volk bemerkte, dat zij in het nauw kwamen, verborg het volk zich in de spelonken, spleten, rotsen, grotten en putten.
Sommigen van de Hebreeën vertrokken over de Jordaan naar het land van Gad en Gilead, terwijl Saul nog te Gilgal was samen met het volk, dat hem met angst en beven volgde en bij hem bleef.
Saul wachtte 7 dagen
Saul wachtte zeven dagen, tot de tijd die Samuël had bepaald. Maar toen Samuël niet naar Gilgal kwam, begon het volk van hem weg te lopen; daarom zeide Saul: Brengt mij het brandoffer en de vredeoffers. En hij offerde het brandoffer.
Nauwelijks was Saul gereed met het offeren van het brandoffer, of zie, daar kwam Samuël. Saul ging hem tegemoet om hem te begroeten.
Toen zei Samuël: Wat hebt gij gedaan? Saul antwoordde: Daar ik zag, dat het volk van mij wegliep en gij niet op de afgesproken tijd kwam, terwijl de Filistijnen te Mikmas verzameld waren, dacht ik: nu zullen de Filistijnen op mij afkomen te Gilgal, en ik heb de gunst des Heren nog niet gezocht; toen heb ik mij verstout en heb het brandoffer geofferd.
Samuël zeide tot Saul: Gij hebt dwaas gehandeld; gij hebt niet in acht genomen het gebod van de Here, uw God, dat Hij u geboden heeft, anders zou de Here uw koningschap over Israël voor altijd bevestigd hebben. Maar nu zal uw koningschap niet bestendig zijn. De Here heeft Zich een man uitgezocht naar zijn hart en de here heeft hem tot een vorst over zijn volk aangesteld, omdat gij niet in acht genomen hebt wat de Here u geboden had (1 Samuël 13:8-14)
Saul kon niet wachten
Helaas kon Saul niet wachten. Ondanks het feit, dat Saul al de profetieën in vervulling had zien gaan. Saul had moeten weten, dat God met hem was en dat hij niet naar de mensen moest kijken, die van hem wegliepen. Nog naar de Filistijnen, die op de loer lagen.
Saul had moeten vasthouden aan het gebod van de Heere. Hij had moeten wachten op Samuël in plaats van het heft in eigen handen te nemen.
Als Saul nog een uur, twee of misschien wel drie uur had gewacht, dan was alles goed gegaan. Maar hij kon niet standhouden tegen de omstandigheden waarin hij verkeerde.
Eigenlijk vertrouwde Saul God niet volkomen. Want als Saul op God had vertrouwd, dan had hij gewacht op Samuël, omdat hij wist dat God zijn Beschermer was en dat Zijn Woord de waarheid is.
Maar nee, Saul liet zich intimideren door het volk. Hij zag dat ze van hem wegliepen en raakte in paniek. In plaats dat hij stand bleef houden op Gods woord en bleef wachten op Samuël, greep de situatie hem aan en nam bezit van hem. Hierdoor deed Saul iets wat hij niet had mogen doen, namelijk ongehoorzaam worden aan Gods woord en de taak van Samuël overnemen.
De kunst van het wachten
Misschien zul je denken, Maar Saul bedoelde het toch goed? Saul wilde toch de gunst des Heeren zoeken en dat is toch goed?
Nee, dit is niet goed. Dit is een vroom sausje wat Saul gebruikte, om zijn ongehoorzaamheid aan God te rechtvaardigen.
Saul had moeten wachten op Samuël, Hij had in die rust moeten blijven en geloven in het woord van de Heere, dat Samuël zou komen. Gods Woord liegt niet.
Saul werd geregeerd door zijn gevoelens
Maar Saul kon niet wachten. Hij liet zich intimiederen en regeren door zijn gevoelens; zijn angst. En als gevolg daarvan werd hij ongehoorzaam aan God.
Vanwege het feit, dat Saul niet kon wachten en rebellie in zijn hart was, werd het koningschap niet overgedragen aan zijn zoon maar aan een man, die God had uitgezocht, een man naar Zijn hart; David.
Wat kun je leren van het verhaal van Saul?
Wat kun je leren van het verhaal van Saul? Als eerste, dat je gehoorzaam blijft aan de woorden van God. Ten tweede, dat je geduldig blijft en bekend bent met de kunst van het wachten en dus wacht. Ongeacht de duur, de situatie, de houding en de woorden van mensen.
Soms kun jij je geïntimideerd voelen door mensen of situaties en word je gedwongen om te handelen of iets te zeggen, waar je achteraf vaak spijt van hebt. Het kan ook voorkomen dat je iets zegt of doet wat tegen de wil van God in gaat. Laat deze intimidatie niet toe en vertrouw op de Heere. Blijf trouw aan Gods woorden, geboden en Zijn wil. Zelfs als dit betkent, dat je iets langer moet wachten. Er is helemaal niets mis met wachten.
Maak nooit een beslissing op een moment van onrust, van drukte, van beroering, van verwarring. Maar wacht……….. en houd je, in de tussentijd, vast aan Zijn beloften.
Wil je meer lezen over het onderwerp ‘wachten’? Klik dan op de volgende links:
- Wachten op de belofte van God
- Wachten op de juiste partner
- Wachten totdat de droom werkelijkheid wordt
- Wachten op de belofte van de Messias
- Wachten op de terugkomst van Jezus
‘Wees het zout der aarde’