De vrucht lankmoedigheid is een vrucht, die vandaag de dag hard nodig is. Hoe vaak komt het wel niet voor dat mensen hun geduld; hun zelfbeheersing verliezen en boos worden? Waardoor verliezen mensen hun geduld? Wanneer iets niet naar hun wil gebeurt of niet naar hun zin is of door een verkeerd verwachtingspatroon. Iemand kan zijn geduld of zelfbeheersing verliezen wanneer iemand niet wil luisteren, ongehoorzaam is, een andere mening heeft, niet goed luistert, door miscommunicatie, verkeerde interpretatie, falen, irritatie etc.
Vanuit het egoïsme komt boosheid voort
Boosheid kan voorvallen tussen man en vrouw, ouder en kind, leraar en kind, leidinggevende en werknemer, vrienden, kennissen, gelovigen, buren, kinderen en noem maar op. Boosheid is een vrucht van het vlees en komt voort uit egoïsme. Want zodra iets niet gaat zoals jij het wilt, word je boos. Een boosheid kan vervelende consequenties teweegbrengen, zoals bijvoorbeeld ruzie.
Hoeveel mensen hebben tegenwoordig ruzie, dat begonnen is met onenigheid en geïrriteerdheid, vervolgens boosheid en uiteindelijk uitgelopen is in een (jarenlange) ruzie? En ik denk dat vele mensen daar onder lijden.
Boosheid is een vrucht van het vlees
Boosheid oftewel toorn is een vrucht van het vlees en niet van de Geest. Het staat lijnrecht tegenover de vrucht lankmoedigheid, verdraagzaamheid. Ik hoor weleens mensen zeggen: “ja, maar die persoon weet precies hoe hij/zij mij op de kast kan jagen (of in het engels: how to push my buttons)”.
Maar de waarheid is, dat niemand jou op de kast kan jagen, dan alleen een muis en jijzelf (of in het engels: the truth is that you have no buttons, so no one can push them).
Jij bent diegene, die dingen toelaat in jouw gevoel en in jouw emotie. Jij regeert hierover, niet de andere partij.
Wanneer jij je op de kast laat jagen, dan leef je vanuit jouw gevoel; vanuit jouw vlees en niet vanuit de Geest. Want als je vanuit de Geest leeft, dan kan niets jou uit balans halen en kan niets jou raken.
Daarom is het belangrijk, dat zodra je bent wedergeboren en het heiligingsproces start, je sterft aan jouw vlees. Wat betekent dat jouw wil en alles daarom heen sterft. Zolang iemand jou nog kan raken, wil dat zeggen, dat jouw vlees nog springlevend is.
De vrucht lankmoedigheid in het leven van Jezus
Kijk maar naar Jezus, Hij gaf ons het voorbeeld. Eén van Gods karaktereigenschappen is dat Hij lankmoedig is. Onze Vader is lankmoedig, geduldig. Dit lezen wij in de volgende Schriftgedeeltes:
- De Here is lankmoedig en groot van goedertierenheid, vergevende ongerechtigheid en overtreding (Num 14:18)
- Maar Gij, Here zijt een barmhartig en genadig God, lankmoedig en rijk aan goedertierenheid en trouw (Ps 86:15)
- Of veracht gij de rijkdom van Zijn goedertierenheid, verdraagzaamheid en lankmoedigheid? (Rom 2:4)
- Toen de lankmoedigheid Gods bleef afwachten (1 Pe 3:20)
- De Here talmt niet met de belofte al zijn, die aan talmen denken, maar Hij is lankmoedig jegens u, daar Hij niet wil, dat sommigen verloren gaan, doch dat allen tot bekering komen (2 Pe 3:9)
Aangezien wij naar het evenbeeld van God zijn geschapen en Zijn Geest in ons woont, behoren wij lankmoedig te zijn.
Wat betekent eigenlijk lankmoedigheid?
Lankmoedigheid betekent:
- geduld, verdraagzaamheid, het verdragen van een ander wiens gebrek of falen tot toorn prikkelt, zelfbeheersing, onthouding van toorn (boosheid)
- als je niet snel boos wordt, wanneer daar wel reden voor is
- in staat veel te verdragen voor boos te worden
Er kunnen dingen gebeuren in het leven waardoor jij vindt dat jij het recht hebt om boos en/of verontwaardigd te worden, omdat jij bijvoorbeeld verkeerd bent behandeld of dat volgens jou onrecht is aangedaan. Maar hier lezen wij, dat zelfs als jij het recht hebt om boos te worden, jij niet boos wordt.
Wanneer jij lankmoedig bent, kan niets en niemand jou raken. Niemand kan jou dus boos maken of ervoor zorgen dat je ongeduldig wordt of jou op de kast jagen.
De vrucht lankmoedigheid zichtbaar in het leven van de heiligen
Paulus schreef vaak over de vrucht lankmoedigheid. In zijn brieven lezen wij, hoe hij als dienaar van God wandelde en hoe de heiligen zich behoren te gedragen en te wandelen. Dit lezen wij o.a. in de volgende Schriftgedeelten:
- Wij doen onszelf in alles kennen als dienaren Gods: in veel dulden, in verdrukkingen, in noden, in benauwdheden, in slagen, in gevangenschappen, in oproeren, in moeiten, in nachten zonder slaap, in dagen zonder eten, in reinheid, in kennis, in lankmoedigheid, in rechtschapenheid, in de Heilige Geest, in ongeveinsde liefde, in de prediking van de waarheid, in de kracht Gods; met de wapenen der gerechtigheid in de rechterhand en in de linkerhand; onder eer en smaad, in kwaad gerucht en goed gerucht; als verleiders en toch betrouwbaar; als niet bekend en toch wel bekend; als stervend en zie, wij leven; als getuchtigd, maar niet ten dode; als bedroefd, maar altijd blijde; als arm, maar velen rijk makend; als niets hebbend en toch alles bezittend (2 Kor 6:4-10)
- Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing (Gal 5:22-23)
- Als gevangene van de Heere vermaan ik u dan te wandelen waardig der roeping, waarmede gij geroepen zijt, met alle nederigheid en zachtmoedigheid, met lankmoedigheid en elkander in liefde te dragen (Ef 4:1,2)
- Zo wordt gij met alle kracht bekrachtigd naar de macht Zijner heerlijkheid tot alle volharding en geduld (lankmoedigheid) (Kol 1:11)
- Doet dan aan, als door God uitverkoren heiligen en geliefden, innerlijke ontferming, goedheid, nederigheid, zachtmoedigheid en geduld (lankmoedigheid) (Kol 3:12)
- Maar hiertoe is mij ontferming bewezen, dat Jezus Christus in de eerste plaats in mij Zijn ganse lankmoedigheid zou bewijzen tot een voorbeeld voor hen, die later op Hem zouden vertrouwen ten eeuwigen leven (1 Tim 1:16)
- Verkondig het Woord, dring erop aan, gelegen of ongelegen, weerleg, bestraf en bemoedig met alle lankmoedigheid en on onderrichting (2 Tim 4:2)
Vanuit welke bron leef jij?
Wanneer jij uit de bron van de Geest leeft en de vrucht van de Geest draagt, dan zal je ook de vrucht lankmoedigheid dragen. Je zult geduldig zijn en geduldig blijven.
Maar wanneer jij uit de bron van de wereld en naar het vlees leeft, zul je ook de vrucht van het vlees dragen; ongeduld, boosheid, irritatie etc. Bij het minst geringste zullen er irritaties in jou opkomen en zal je ongeduldig worden, wat kan leiden tot boosheid.
Het is dus belangrijk om uit de juiste bron te blijven putten. Het is belangrijk om jouw geest te voeden met het Woord en in Gods Woord te blijven en te wandelen en daar jouw identiteit vandaan te halen. In plaats dat jij jouw identiteit ontwikkelt en haalt uit films, tv-series, talkshows, bladen, boeken, social media etc.
Onthoud dat voor jouw bekering, je leefde in allerlei lusten, begeerten en in boosheid (Titus 3:3). Leg deze dus af en bekleed je met Jezus Christus.
Blijf in Gods Woord, wandel naar de Geest en je zult de begeerten van het vlees niet vervullen.
‘Wees het zout der aarde’